بندر ترکمن در غرب جلگه وسیع گرگان در سواحل شرقی دریای خزر و خلیج گرگان قرار دارد. از جنوب به کردکوی ، از جنوب غربی به بندرگز، از غرب به خلیج آرام و ساکن دریای خزر و شبه جزیره میانکاله و درشمال به گمیشان محدود است. تاریخچه بندر ترکمن: ساختمان شهر بندر ترکمن در سالهای 7- 1306 (ش) در قسمت نیزار و باتلاقی مقابل آشوراده ساخته شد. سپس عملیات اسکله شروع ودرسال1310( ش) مورد بهره برداری قرار گرفت. اتصال راه آهن سراسری به بندر ترکمن باعث رونق شهرنشینی آن گردید. بندر ترکمن تا دهه 1340شمسی بندر بسیار فعالی بود نقشه و طرح شهر شطرنجی است که توسط مهندسین آلمانی اجرا گردیده است. در این شهر هیچگونه عارضه طبیعی وجود ندارد و دارای ساحلی پست و شیب طبیعی آن نیز بسیار کم است ولی به طور کلی جهت شیب از شرق به غرب می باشد.

این شهرستان دارای آب و هوای خزری می باشد اما از جهت شمال شرقدرنوار اقلیمی نیمه بیابانی قرار می گیرد. متوسط حرارت شهرستان بندر ترکمن 17درجه سانتیگراد و میزان بارش سالانه این شهرستان به کمتراز420 میلی متر می رسد ساختمان زمین شناسی: تمام جلگه های ساحلی دریای خزر و کوهپایه مجاور آن خاصه شرق و مرکز سواحل دریای خزر مربوط دوران کواترنری به صورت مخروط افکنه از آبرفت های رودخانه ای رسوبات دریای خزر پوشیده شده و خاکهای نسبتاً حاصلخیزی به وجود آورده اند.

جمعیت فعلی بندر ترکمن دارای تنوع فراوانی بوده و ترکیبی از مردم بومی (ترکمن) و مهاجران مازندرانی ، گیلانی، ترک، قزاق، فارس ها ، سیستانی ها و... است زبان ، دین و فرهنگ : زبان اکثریت مردم شهر ترکمنی است که جزء زبان های ترکی می باشد وآنرا به عنوان یک لهجه ترکی می شناسند که از قواعد و دستور مکتوب پیروی نمی کند.

ترکمن ها پیرو دین مبین اسلام و مذهب اهل سنت حنفی می باشند و اعیاد آنها عید فطر و عید قربان است که از اعیاد مذهبی می باشند. ترکمن ها نسبت به انجام مراسم دین بسیار مقید بوده ودر نمازهای جمعه و جماعت شرکت فعال و گسترده دارند . این مردم نسبت به ائمه (ع) ارادت خاصی دارند که انجام مراسم ویژه در ایام عاشورا و زیارت مرقد مطهر امام رضا(ع) در مشهد نمونه آن است. وجود شاعران ترکمن مانند دولت محمد آزادی ، مختومقلی فراغی ، مسکین قلیچ ، محمد ولی کمینه ، ملانفس و... درگذشته حکایت از رشد فرهنگی ترکمن ها می باشد.

منبع: وبسایت شهرداری بندرترکمن